Riad Shaloma to przytulny, butikowy riad położony w tradycyjnej dzielnicy Berrima, w obrębie murów medyny Marrakeszu. Zaledwie 5 minut spacerem dzieli go od Pałacu Bahia, a 10 minut od tętniącego życiem placu Jemaa el-Fnaa. To doskonałe miejsce dla osób pragnących poczuć autentyczny klimat Maroka, cieszyć się spokojem i gościnnością, jednocześnie będąc blisko głównych atrakcji turystycznych miasta.
- W dzielnicy Berrima, medyna Marrakeszu - Ok. 5 minut pieszo od Pałacu Bahia - Ok. 10 minut pieszo od placu Jemaa el-Fnaa - Ok. 6 km od lotniska Marrakesz-Menara - W pobliżu tradycyjnych suków, restauracji i kawiarni
- Butikowy riad z indywidualnym charakterem - Stylowe wnętrza z tradycyjnymi marokańskimi akcentami - Całodobowa recepcja - Wi-Fi dostępne we wszystkich pomieszczeniach (bezpłatne) - Taras z widokiem na medynę - Klimatyzowane pokoje - Restauracja serwująca dania kuchni marokańskiej
Visa, MasterCard
- Bezpłatne Wi-Fi - Prywatny parking dostępny na miejscu (za dopłatą)
- Stylowo urządzony z tradycyjnymi marokańskimi akcentami - Indywidualnie sterowana klimatyzacja - Łazienka z prysznicem - Suszarka do włosów - Ręczniki i zestaw kosmetyków - Sejf - TV-Sat. - Telefon
- Śniadania (BB) Podatek turystyczny
* 11 MAD (ok. 1 Euro) za osobę za noc w hotelach 3* * 18 MAD (ok. 2 Euro) za osobę za noc w hotelach 4* * 29 MAD (ok. 3 Euro) za osobę za noc w hotelach 5*
oferta nie zawiera kosztu transferów z/do lotniska. Prywatny transfer można wykupić dodatkowo, wybierając odpowiednią opcję spośród usług dodatkowych.
- Plac Jemaa el-Fna – Sercem Marrakeszu jest ten tętniący życiem plac, pełen ulicznych artystów, tancerzy, muzyków oraz sprzedawców. Wieczorem zamienia się w jedną z największych atrakcji turystycznych miasta, oferując liczne stoiska z jedzeniem oraz tradycyjne marokańskie wyroby. - Pałac El Badi – Ruiny pałacu z XVI wieku, który niegdyś był jednym z najwspanialszych budynków w Maroku. Choć pałac jest w ruinie, jego imponująca architektura i widoki na miasto wciąż przyciągają turystów. - Meczet Koutoubia – To największy i najbardziej znany meczet w Marrakeszu, którego minaret o wysokości 77 metrów jest jednym z symboli miasta. Choć nie jest dostępny dla turystów nie-muzułmanów, warto podziwiać go z zewnątrz i odkrywać okoliczne ogrody. - Ogrody Majorelle – Piękny ogród botaniczny, który był własnością Yves'a Saint Laurenta. W ogrodzie znajdują się egzotyczne rośliny, stawy, wodospady oraz charakterystyczny niebieski kolor budynków, które przyciągają turystów szukających spokoju i piękna natury. - Medina Marrakeszu – Wąskie uliczki, tradycyjne rynki, bazary i stare medresy (szkoły religijne) tworzą unikalny klimat starego miasta. Medina jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO i pełna jest tajemniczych zakamarków do odkrycia. - Muzeum Marrakeszu – Znajduje się w zabytkowym pałacu z XIX wieku i prezentuje kolekcję tradycyjnych marokańskich dzieł sztuki, w tym ceramiki, tkanin, biżuterii, a także historycznych artefaktów. - Saadytów Toms – Grobowce Saadytów, które były miejscem spoczynku dynastii Saadytów z XVI wieku. Grobowce te zostały odkryte dopiero w 1917 roku i są znane ze swojej wspaniałej architektury i dekoracji.
Marrakesz jest dobrze skomunikowany zarówno z resztą Maroka, jak i z międzynarodowymi lotniskami. Miasto posiada port lotniczy Marrakesz-Menara, który znajduje się około 6 km od centrum miasta. Z lotniska łatwo można dotrzeć do centrum taksówką, autobusem lub wynajętym samochodem.
- Couscous – Tradycyjne danie składające się z gotowanej na parze semoliny, podawane z mięsem (np. kurczak, jagnięcina), warzywami oraz suszonymi owocami. To jedno z najbardziej popularnych dań w Maroku. - Tagine – Potrawa przygotowywana w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Może zawierać mięso, warzywa, owoce, orzechy oraz przyprawy, co daje wyjątkowy smak i aromat. - Pastilla – Tradycyjne marokańskie danie, które łączy w sobie wytrawne i słodkie smaki. Składa się z farszu z mięsa gołębia, jajek, migdałów, cynamonu i cukru, zawiniętego w cienkie ciasto filo. - Harira – Zupa z soczewicy, pomidorów, ciecierzycy i mięsa, przyprawiona korzennymi przyprawami. Jest to popularne danie, szczególnie spożywane podczas ramadanu. - Sfiha – Marokańska wersja pizzy, przygotowywana na cieście chlebowym z różnymi nadzieniami, jak mielone mięso, cebula, przyprawy i oliwa. - Herbata miętowa – Marokańska herbata przygotowywana z zielonej herbaty, świeżych liści mięty i dużą ilością cukru, to obowiązkowy napój w Maroku. Jest to częsty sposób na powitanie gości.
Marrakesz ma klimat subtropikalny, z gorącymi latami i łagodnymi, suchymi zimami. Lato (czerwiec-sierpień) jest bardzo gorące, z temperaturami często przekraczającymi 35°C. Wiosna (marzec-maj) i jesień (wrzesień-listopad) to najlepsze okresy na zwiedzanie, gdyż temperatury wynoszą 20-25°C, a opady są stosunkowo rzadkie. Zima (grudzień-luty) jest łagodna, z temperaturami wynoszącymi średnio 10-15°C, co czyni ten okres również idealnym do odkrywania miasta.
Noclegi, wyżywienie zgodnie z rezerwacją. Dodatkowo w przypadku imprez pakietowych z przelotem, oprócz ww. świadczeń, w cenie zawarty jest: przelot, opłata lotniskowa, opłata za wylot z lotniska lokalnego, transfer lotnisko-hotel-lotnisko (chyba, że dana oferta stanowi inaczej), ubezpieczenie dla imprez turystycznych, opieka telefoniczna lub przez czat w serwisie moja.nekera.pl. W przypadku imprez turystycznych opartych o przeloty, przewóz bagażu może być nieuwzględniony w cenie. Cena uzależniona jest m.in. od przewoźnika oraz terminu wyjazdu, należy ją zweryfikować podczas zakupu. Podane godziny serwowania posiłków oraz funkcjonowania poszczególnych elementów infrastruktury hotelowej mogą ulec zmianom, ze względu na sezonowość, siły wyższe i inne okoliczności.
29.11.2025 - 02.12.2025 - 4 dni/3 noce
17.03.2026 - 21.03.2026 - 5 dni/4 noce
25.11.2025 - 02.12.2025 - 8 dni/7 nocy