Hotel zlokalizowany jest w centrum Bolonii, ok. 500 m od dworca kolejowego Bologna Centrale. W pobliżu znajdują się liczne sklepy, bary i restauracje, przystanek autobusowy oddalony jest o ok. 250 m. Museo d'Arte Moderna di Bologna - ok. 1,2 km. Fontanna Neptuna – ok. 2,1 km; Piazza Maggiore – ok. 2,2 km. Port lotniczy Bolonia oddalony jest o ok. 8 km.
oferta nie zawiera kosztu transferów z/do lotniska. Prywatny transfer można wykupić dodatkowo, wybierając odpowiednią opcję spośród usług dodatkowych.
Do dyspozycji gości: recepcja, lobby, przechowalnia bagażu, sala gier, winda, basen zewnętrzny (czynny w sezonie letnim), restauracja, pralnia (za opłatą).
bezpłatne Wi-Fi.
Pokój dwuosobowy Standard: ok. 20 m2, mogący zakwaterować do dwóch osób, jedno łóżko podwójne lub dwa łóżka pojedyncze, klimatyzacja, TV, sejf, mini lodówka, biurko, prywatna łazienka (prysznic, toaleta, umywalka). Pokój dwuosobowy Deluxe: ok. 25 m2, mogący zakwaterować do dwóch osób, dwa łóżka pojedyncze, pokój większy; poza tym wyposażony jak pokój dwuosobowy Standard.
siłownia, wypożyczalnia rowerów (za opłatą).
plac zabaw.
wyżywienie własne lub ze śniadaniem.
4 gwiazdki; kategoria lokalna: 4 gwiazdki.
parking za dodatkową opłatą.
zwierzęta nie są akceptowane.
do zapłaty na miejscu ok. 4 € osoba / doba.
zakwaterowanie od 15.00, wykwaterowanie do 12.00.
Noclegi, wyżywienie zgodnie z rezerwacją, telefoniczną opiekę rezydenta. Dodatkowo w przypadku imprez pakietowych z przelotem, oprócz ww. świadczeń w cenie zawarty jest: przelot, opłata lotniskowa, opłata za wylot z lotniska lokalnego, transfer lotnisko-hotel-lotnisko (chyba, że dana oferta stanowi inaczej), ubezpieczenie dla imprez turystycznych, bezpośrednia opieka polskojęzycznego rezydenta - w sezonie letnim (wakacyjnym): Kreta, Rodos, Turcja (Riwiera), Majorka, Bułgaria, całorocznie: Malta, na pozostałych kierunkach opieka telefoniczna lub przez czat w serwisie moja.nekera.pl. W przypadku imprez turystycznych opartych o przeloty przewóz bagażu może być nieuwzględniony w cenie. Cena uzależniona jest m.in. od przewoźnika oraz terminu wyjazdu, należy ją zweryfikować podczas zakupu. Linie lotnicze, w których bagaż jest w cenie (20 kg bagaż główny oraz bagaż podręczny) - przeloty czarterowe: Enter Air, LOT (dla wylotów na Rodos), Sky Express, Holiday Europe, European Air Charter, Ryan Sun (dla wylotów na Rodos) oraz przeloty rejsowe: Sun Express, Corendon, Pegasus Airlines, Emirates, Fly Dubai, Quatar Airlines, Air France, Austrian Airlines.Przykładowe linie lotnicze, gdzie bagaż jest dodatkowo płatny to: FR (Ryanair), W6 (WizzAir), Easy Jet. Podane godziny serwowania posiłków oraz funkcjonowania poszczególnych elementów infrastruktury hotelowej mogą ulec nieznacznym zmianom, ze względu na sezonowość, siły wyższe i inne okoliczności.
Bolonia to położona między rzeką Pad a Apeninami stolica regionu Emilia-Romania. Miasto znane jest jako „la rosa” czyli czerwone, ze względu na zabudowania z charakterystycznej czerwonej cegły i dachówki. Bolonia słynie z jednego z najstarszych uniwersytetów na świecie, licznych arkad wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO, jednej z najlepszych kuchni włoskich w kraju oraz wielu zabytków - Piazza Maggiore – centralny plac miasta z Bazyliką San Petronio i ratuszem Palazzo d’Accursio - Due Torri (Asinelli i Garisenda) – symbol Bolonii; pochodzące z XII w. dwie krzywe wieże - Garisenda i Asinella. Na stanowiącą punkt widokowy z panoramą na miasto wieże Asinella wspiąć się można po około pięciuset schodach - Portyki bolońskie – wpisane na listę UNESCO arkady, które tworzą unikalny klimat miasta - Quadrilatero – historyczna dzielnica targowa pełna straganów, delikatesów i lokalnych restauracji - Archiginnasio – dawna siedziba uniwersytetu, ze słynnym Teatro Anatomico - Sanktuarium Madonna di San Luca – kościół na wzgórzu, do którego prowadzi najdłuższy portyk na świecie - Bazylika św. Petroniusza – znajdująca się na Piazza Maggiore gotycka bazylika, będąca największym i najważniejszym kościołem miasta. W bazylice znajdują się najstarsze wciąż grające organy świata, słynny zegar słoneczny z najdłuższą na świece wskazówką oraz liczne płaskorzeźby i freski - Pinacoteca Nazionale – muzeum sztuki z dziełami włoskich mistrzów - Via dell’Indipendenza – główna ulica handlowa, idealna na zakupy i spacery - Mercato delle Erbe – targ z lokalnymi produktami i knajpkami, świetne miejsce na lunch
Zwiedzanie Bolonii jest wyjątkowo wygodne – większość atrakcji znajduje się w samym centrum, które najlepiej odkrywać pieszo, spacerując pod charakterystycznymi arkadami. Aby dotrzeć do bardziej oddalonych miejsc, warto skorzystać z komunikacji miejskiej lub roweru, natomiast samochód i skuter nie są potrzebne i mogą sprawić więcej kłopotu niż pożytku - Pieszo – większość atrakcji (Piazza Maggiore, Due Torri, Quadrilatero, Archiginnasio) znajduje się blisko siebie i najlepiej zwiedzać je spacerując pod arkadami - Transport publiczny – autobusy i trolejbusy dobrze łączą centrum z dalszymi dzielnicami (np. dojazd do sanktuarium San Luca) - Rower / hulajnoga elektryczna – miasto ma wygodną infrastrukturę rowerową i wypożyczalnie - Samochód – niepolecany; centrum objęte jest strefą ZTL z zakazem wjazdu dla turystów i trudnym parkowaniem - Skuter – praktyczny poza centrum, ale w ścisłym historycznym sercu lepiej poruszać się pieszo - Taxi – przydatne wieczorami lub na szybkie transfery, np. z lotniska
W Bolonii króluje makaron, mięso i wędliny, a do nich świetnie pasują lokalne wina, zwłaszcza Lambrusco i Pignoletto. Bologna to też kulinarne serce Emilii-Romanii, więc lista obowiązkowych smaków jest długa. Oto, czego warto spróbować . - Tagliatelle al ragu alla bolognese – świeży makaron z mięsnym sosem ragu, znanym na świecie jako „bolognese” - Lasagne alla bolognese – klasyczna lazania warstwowa z ragu, beszamelem i parmezanem - Tortellini in brodo – małe pierożki nadziewane mięsem, podawane w rosole - Mortadella di Bologna – słynna włoska wędlina, serwowana na zimno lub w kanapkach. - Crescentine (tigelle) – małe bułeczki z regionu, podawane z serami, wędlinami lub smalcem - Parmigiano Reggiano – dojrzewający ser, obowiązkowy składnik lokalnej kuchni - Aceto balsamico di Modena – ocet balsamiczny, świetny do sałatek i mięs (łatwo dostępny w regionie) - Pignoletto – lokalne białe wino musujące z okolic Bolonii - Lambrusco – lekko musujące czerwone wino z Emilii. - Zuppa inglese – tradycyjny deser na bazie biszkoptu, kremu i likieru Alchermes - Gelato artigianale – rzemieślnicze lody, z których Emilia-Romania słynie
13.12.2025 - 16.12.2025 - 4 dni/3 noce
09.12.2025 - 13.12.2025 - 5 dni/4 noce
25.01.2026 - 30.01.2026 - 6 dni/5 nocy
26.01.2026 - 01.02.2026 - 6 dni/6 nocy