Jakie tapas zamówić w Hiszpanii? Praktyczny przewodnik

Podróż po lokalnych smakach to nieodłączny element każdych wakacji. Kuchnia hiszpańska zasługuje na szczególną uwagę. To Hiszpanie wymyślili słodkie churros, przepyszną paellę czy orzeźwiające gazpacho. Smaki z Półwyspu Iberyjskiego idealnie odzwierciedlają wrodzoną radość i pogodę ducha mieszkańców. Są świeże kolorowe i aromatyczne. Z Hiszpanii wywodzą się także tapas! Zobacz, jaka jest ich historia i jak Hiszpanie wpadli na pomysł serwowania małych przekąsek? 

Jakie tapas zamówić w Hiszpanii? Praktyczny przewodnik
  1. Co to są tapas?
  2. 15 najpopularniejszych hiszpańskich tapas
  3. Kiedy jeść tapas?

Co to są tapas? 

Hiszpanie mawiają, że „tapas są po to, by się dzielić”. To zwykle mała, aromatyczna przekąska lub miniaturowa wersja hiszpańskiego dania, którymi dzielisz się z przyjaciółmi lub rodziną. Można zamówić je w większości hiszpańskich restauracji, barach czy cervecerías (piwiarniach). Zdarza się, że skromne tapas (oliwki, chipsy, orzeszki) dodawane są do wina, piwa czy drinka, jako forma „podziękowania” za zamówienie – to zwyczaj popularny na południu kraju. 

Skąd wzięła się nazwa „tapas”? Jedni twierdzą, że od hiszpańskiego słowa „tapa”, które oznacza przykrywkę lub wieczko. Drudzy, że od czasownika „tapar”, tłumaczonego jako „przykrywać”. Najczęściej powtarzana historia tapas głosi, że popularny kulinarny zwyczaj rozpoczęły… minikromki chleba lub plasterki mięsa. Serwowane na małych talerzykach, służyły klientom do przykrywania napojów, by odstraszyć muszki. Obecnie w formie tapas można podać niemal każde danie!

Warto wiedzieć, że tapas w rzeczywistości odnosi się do stylu serwowania jedzenia, a nie do konkretnych potraw. Istnieje jednak kilka klasyków, które zamówisz w każdej porządnej gastronomii podczas wakacji w Hiszpanii

15 najpopularniejszych hiszpańskich tapas

Dzisiejsze tapas to coś więcej niż kromeczka chleba do postawienia na kieliszku wina. W menu możesz znaleźć szeroki wybór minidań: od serów i wędlin, przez grillowane warzywa, aż po owoce morza. Tapas to idealny sposób na poznanie prawdziwych smaków hiszpańskiej kuchni. Które z nich warto zamówić podczas wakacji w Hiszpanii, na Majorce i Wyspach Kanaryjskich? Poznaj 15 najpopularniejszych tapas! 

1. Patatas bravas i patatas alioli

To jedne z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii! Już w latach 60. XX wieku serwowano je w barach w Madrycie. To nic innego, jak smażone ziemniaki z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, oliwy z oliwek i mąki. Z wierzchu są złociste i chrupiące, w środku niezwykle delikatne. W zależności od regionu Hiszpanii, patatas serwuje się z pikantnym sosem bravas lub tradycyjnym sosem aioli

 

2. Tortilla española

Znane również jako tortilla de patatas lub hiszpańska tortilla, to tradycyjne hiszpańskie danie przyrządzane z jajek, ziemniaków, cebuli i oliwy z oliwek. Zazwyczaj zamawia się ją na kawałki zwane pincho.Warto wiedzieć, że ta przekąska w niczym nie przypomina meksykańskiej tortilli! Tortilla española to raczej wytrawny omlet

3. Sałatka ensaladilla

Rodzaj tapas na zimno, przygotowywany z tuńczyka, gotowanych ziemniaków, jajek, majonezu i pokrojonych warzyw (np. marchewka, groszek, fasola). Podawana jest w malutkich miseczkach lub na chrupiących kromkach. 

4. Chłodniki salmorejo i gazpacho

To tapasy typowe dla Andaluzji – szczególnie latem. Ich głównymi składnikami są pomidory i oliwa z oliwek. Kremowe chłodniki idealnie komponują się z innymi przekąskami, np. serami, wędlinami, grzankami. 

5. Chorizo    

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa. Wyrabiana jest z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką. Charakteryzuje są wyrazisty zapach i smak. Chorizo w formie tapas może być serwowana solo lub z pieczywem. Idealnie komponuje się z serami i oliwkami. 

6. Jajka huevos rotos

Znane też jako huevos estrellados (rozbite jajka). To smażone jajka z płynnym żółtkiem. Serwowane są na szynce i smażonych ziemniakach. Zwykle podawane są z chlebem, który można zamoczyć w żółtku. W niektórych regionach Hiszpanii huevos rotos podaje się z wędliną wieprzową lub krewetkami. W wersji wege serwowane są z sezonowymi warzywami, np. szparagami czy zieloną papryką. 

7. Hiszpańskie sery 

Majorero, pleśniowy cabrales, wędzony San Simón, Mahón z Balearów i wiele więcej – zależnie od regionu Hiszpanii, w którym się znajdujesz. Wśród tapas nie może zabraknąć aromatycznych serów! Serwowane w plastrach lub kawałkach mogą być komponowane z oliwkami, warzywami czy bakaliami. 

8. Kalmary

To tapas podawane na ciepło. Najczęściej występują w formie smażonych krążków skropionych oliwą z oliwek. W menu możesz spotkać calamares a la romana, czyli kalmary w cieście (tempurze) lub calamares a andaluza, czyli kalmary panierowane w mące. 

9. Szynka iberyjska (jamón ibérico)

W formie tapas serwowana jest zwykle z chlebem lub picos i colines (małe, chrupiące chlebowe paluszki typowe dla Hiszpanii). To szynka dojrzewająca, wyrabiana z konkretnego gatunku mięsa – Cerdo ibérico. Cieniutkie plasterki cechuje głęboki smak i aromat. Idealna dla smakoszy!

10. Chleb tumaca

Chleb, pomidor, oliwa z oliwek, czosnek (opcjonalnie) i sól – można by rzec, że to katalońska wersja bruschetty. Lokalnie nazywane jest pa amb tomàquet lub pan tumaca, co oznacza po prostu chleb z pomidorem. Niektórzy dodają do niego kiełbaskę, szynkę lub ser. 

11. Gilda

Gilda to udane i nieoczywiste połączenie ostrego smaku gundillas z wytrawnością anchois i oliwek w formie malutkich koreczków. Jej historia zaczyna się w San Sebastian, gdzie oliwki, pikle i anchois towarzyszyły popijaniu wermuta i lokalnego wina. Jeden z gości, zachwycony połączeniem smaków, nadział wszystko na wykałaczkę i dał początek popularnemu tapas. Nazwa odnosi się do filmu „Gilda” z Ritą Hayworth – pikantne sceny kojarzą się z równie pikantnym smakiem baskijskiej przekąski

12. Krokiety

Krokiety, oczywiście w wersji mini – tradycyjnie z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Najczęściej serwowane są z szynką. Zależnie od regionu możesz spotkać także krokiety z nadzieniem z grzybów, sera cabrales, krokiety z dorszem czy krewetkami. 

13. Papas arrugadas

Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaki) to kultowe tapas z Wysp Kanaryjskich ! Tradycyjnie podawane jest z mojo – sosem o intensywnym smaku. Najpopularniejsza przekąska z Kanarów to po prostu drobne ziemniaki gotowane w skórkach z dodatkiem dużej ilości soli. 

14. Ośmiornica a feira

To przekąska typowa dla regionu Galicji. Ugotowane i drobno pokrojone kawałki ośmiornicy przyprawiane są solą, papryką i oliwą z oliwek. Danie często widnieje w menu pod nazwą „ośmiornica po galicyjsku”

15. Oliwki

Klasyka wśród przekąsek. Najczęściej serwowane są w wersji marynowanej. Mogą być solo, w ziołach lub nadziewane (papryką, anchois czy serem). 

Kiedy jeść tapas?

Nie chcesz popełnić kulinarnego faux-pas? Zamów tapas po południu – między 13:00 a 15:00 lub późnym wieczorem. Kolacje w Hiszpanii jadane są stosunkowo późno, nawet po 21:00! Popularne jest zamawianie „asortymentu” tapas na kolację, zamiast klasycznego „drugiego dania”. Tapas można jadać także jako popołudniową przekąskę lub przed kolacją (podobnie jak włoskie aperitivo).

W Hiszpanii popularną formą spędzania czasu z przyjaciółmi jest odwiedzanie kilku barów lub restauracji w trakcie jednego wyjścia. To właśnie wtedy najczęściej zamawia się tapas, jako przekąskę. Tapas towarzyszy popijaniu piwa (cerveza), regionalnych win, sangrii, cavy czy wermutu.

Ekspert Nekera poleca

Anna Nowicka

Anna Nowicka

Od lat związana z digital marketingiem i social mediami. W swojej pracy łączy umiejętności dziennikarskie zdobyte podczas studiów z działaniami online. Odpowiada za tworzenie strategii SEO content marketingowych i content planów dla Poradnika Nekera, optymalizowanie treści zgodnie z zasadami SEO, rozwijanie serwisu nekera.pl i komunikację w kanałach social media. Prywatnie uwielbia wypoczynek nad morzem, pływanie i aktywne city break. W 100% zgadza się z twierdzeniem, że podróżować znaczy żyć!

Strzałka